Перший Інститут пройшов у Києві в період з 19 по 25 серпня 2018 року.

Як це було:

Учасниками заходу стали 40 активістів, дослідників, представників НКО з 10 країн світу, в тому числі з Росії, України, Казахстану, Киргизстану, Грузії, Вірменії, Угорщини та США. Учасники були обрані з більше ніж 100 заявок з пост-радянських країн і Східної Європи.

Серед тренерів і експертів Інституту були Іван Марович, один із засновників руху «Отпор», який зіграв ключову роль у поваленні режиму Мілошевича Євгенія Чирикова, російська активістка і лідер екологічних рухів, Мачей Бартковський, директор освітніх і дослідницьких програм, Міжнародний Центр Вивчення ненасильницького опору (ICNC ) Віталій Шабунін, український громадський діяч, голова «Центру протидії корупції», Мустафа Найєм, український політик і журналіст, Джанжіра Сомбатпунсірі, доцент кафедри політології, університет Таммасат, Тайвань та ін.

Під час Інституту учасники змогли створити і розвинути свої власні публічні кампанії і обговорити ключові проблеми своїх організацій з досвідченими експертами, отримати якісну зворотний зв’язок. Завдяки Інституту учасники ефективно використовують ненасильницькі комунікації в своїх активностях усім світом і сьогодні.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Action Institute 2018″]

Наступний Інститут відбудеться 5-20 вересня 2019 року в Києві.

Експерти Інституту

Мачей Бартковський,

директор освітніх та дослідницьких програм, Міжнародний центр вивчення ненасильницького опору (ICNC)

Мачей Бартковський – директор освітніх та дослідницьких програм в ICNC, де він керує різними академічними програмами з вивчення громадянського опору для студентів і викладачів з усього світу. Він також очолює роботу ICNC зі створення і розвитку інфраструктури дистанційного навчання громадським кампаніям.

Мачей Бартковський викладає стратегічний ненасильницький опір в Університеті Джона Хопкінса у Вашингтоні, а також в Школі права і дипломатії Флетчера, в Університеті Тафта в Бостоні.

Мачей Бартковський є редактором книги “Відновлюючи ненасильницьку історію. Громадський спротив в боротьбі за звільнення і створення нації”.

Більше про Мачея Бартковський можна дізнатися тут.

Стів Чейз,

Менеджер академічних ініціатив, Міжнародний центр вивчення ненасильницького опору (ICNC)

Стів Чейз, активіст, педагог і письменник, менеджер ICNC з академічних ініціатив і постійний автор блогу «Minds of the Movement». Його робота спрямована на підтримку академічних досліджень, розробку навчальних програм для роботи в класі і онлайн, а також інші освітні проекти метою яких є об’єднання практиків і вчених.

Стів є засновником і протягом 12 років був директором програми “Адвокація за соціальну справедливість і сталий розвиток” Антіохійського Університету в Каліфорнії. Там він викладав курси з організації громадських рухів і кампаній, політичну економіку і сталий розвиток.

Андрій Круглашов, кандидат політичних наук, доцент НАДУ, координував громадський рух ЧЕСНО – коаліцію спостерігачів за роботою парламенту та місцевих рад в Україні.

Метою його команди було відсіяти 1000 + депутатів-прогульників, вкоренити політичну пам’ять, зібравши дані про 90000+ кандидатів і нового рівня прозорості й підзвітності через кампанію «Стеж за Грошима» та просвіти виборців за допомогою проекту «Навіщо нам депутат/мер» та «Чесно про вибори».

Учасник Помаранчевої революції, протестів проти фальсифікацій в Росії та ЄвроМайдану – Революції гідності в Україні.

Консультував 15 політичних партій, допомагав сотням кандидатів і тисячам активістів в Україні, Росії, Чехії, КР, Канаді, США та на острові Сен-Мартен. Спікер Міжнародної та Європейської асоціацій політичних консультантів. Суддя Polaris и Pollie – вищих нагород у сфері виборів та адвокації у світі.

Іван Маровіч був одним з лідерів “Отпору”, руху студентського опору, який зіграв важливу роль у падінні Слободана Мілошевича в Сербії на мітингах і маршах.

Маровіч став представником “Отпору” в коаліції Демократичної опозиції Сербії (ДС), де брав участь у плануванні та підготовці до виборів та протестів, які мали місце після того, як Мілошевич намагався фальсифікувати виборчі бюлетені.

Після успішного демократичного переходу в Сербії, Маровіч став консультувати різні продемократичні групи по всьому світу і став одним із провідних практиків у сфері стратегічних ненасильницьких конфліктів. Він допоміг при створенні двох відеоігор, які навчають людей використовувати цивільний опір у боротьбі за соціальні зміни: ” Більш могутня сила” (2006) та “Людська сила” (2010), яку підтримує ICNC.

Маровіч має ступінь бакалавра розробки процесів в Белградському університеті та ступінь магістра міжнародних відносин з юридичної школи та дипломатії ім. Флетчера університету Тафта. Зараз він живе в Найробі, Кенії з дружиною та сином.

Джанджира Сомбатпонсірі є доцентом політичних наук при університеті Таммасат, Тайланд. де вона викладає теорії міжнародних відносин та міжнародної безпеки, миротворення та конфліктологію, читає лекції на теми насилля та ненасильництва в політиці.

Її дослідження зосереджені на політиці ненасильницьких дій та продемократичних соціальних рухів. Її дисертація на тему “Гумор та ненасильницька боротьба” у Сербії» була видана окремою книгою (Нью-Йорк: Університетська преса Сіракузи, 2015). Крім того, Джанджира є авторкою публікацій в журналах “Global Change”, “Peace & Security”, “Journal of Asian Security and International Affairs”, “Asian Journal of Peace Building”, та декількох розділів книг. Вона також опублікувала відгуки в газетах “Matichon”, 101.com, Opendemocracy.org та The Conversation Global.

Наразі Фонд Карнеґі за міжнародний мир підтримує її дослідження, присвячене вивченню таких питань, як нова громадська активність та громадські мережі проти демократії на території Тайланду.

Джанджира обіймала посаду голови Генеральної Асоціації Азіатсько-Тихоокеанської Асоціації досліджень миру (APPRA) у 2014-2017 роках, і в даний час є членкинею комітету ради директорів Міжнародного фонду досліджень миру (IPRAF). Вона є членкинею редакційної колегії журналу “Азіатський політичний і політичний журнал”, “Журнал досліджень стійкості” та “Журнал досліджень Південної Азії”, була науковим співробітником Інституту поглиблених досліджень Джавахарлала Неру та Інституту оборонних досліджень та аналізу в Індії.