28
Mar
2024

Акселератор з адвокації для активних громадян: як захищати суспільні інтереси під час війни 

Офіс Дій запускає набір на акселератор для активістів та представників ініціатив/організацій, який допоможе ефективніше досягати змін на рівні громад або міст під час повномасштабної війни за допомогою адвокаційних інструментів.

Про програму

Акселератор з адвокації для активних громадян від Офісу Дій — це двомісячна програма для 15-ти людей з активною громадянською позицією, представників громадських ініціатив/організацій, під час якого учасники зможуть покращити адвокаційну стратегію. 

Це унікальна можливість отримати знання про те, як впроваджувати зміни в громадах та спільнотах. Формат програми та робота з менторами дозволить учасникам одразу впроваджувати на практиці почуте та обмінюватись досвідом з колегами.

Для кого цей акселератор? 

Для людей з активною громадянською позицією та представників громадських ініціатив/організацій, які об’єднані навколо певної проблеми на рівні міста/громади/ОТГ/села/селища, розуміють суть проблематики і мають бачення та пропозиції того, як саме треба діяти, аби цю проблему вирішити. 
Важливо, аби потенційні учасники знали, яку проблему вони хотіли б вирішити, або на що вони хочуть вплинути. Ще одна важлива умова — усі відібрані учасники мають взяти участь в офлайн-заході, який триватиме з 07 вересня по 09 вересня 2023 року.

Тривалість програми: з 7 вересня по 7 листопада 2023 року.

Програма акселератору триматиме два місяці та складається з: 

  • 3-денного офлайн-інтенсиву (7.09 – 9.09.2023);
  • серії онлайн-заходів (вересень – листопад 2023);
  • менторської підтримки;
  • фінальної презентації адвокаційної кампанії від учасників, де вони зможуть отримати зворотний зв’язок та під час якої будуть визначені найкращі стратегії.

В кінці програми учасники, чиї стратегії будуть визнаними найсильнішими, зможуть отримати фінансову підтримку для втілення адвокаційної стратегії.

Після закінчення програми кожен учасник отримає: 

  • розроблені плани адвокаційних кампаній;
  • навички застосування нового інструментарію під час просування тих чи інших змін для міста/громади;
  • консультаційну підтримку в запуску кампаній;
  • підтримку від менторів;
  • психологічну підтримку;
  • юридичну підтримку;
  • можливість долучитися до нетворкінгу та бути частиною спільноти Офісу Дій.

Хто буде менторами програми? 

Наші ментори/ки – це експерти/ки з досвідом адвокації в умовах повномасштабної війни, які працюють з вирішенням викликів як місцевого так і національного масштабу.

Альона Луньова – правозахисниця, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA. Випускниця Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського (Сімферополь), магістерка філософії та права. В правозахисному секторі більше 15 років. Після переміщення з Криму в 2014 році працювала експерткою з прав людини в Моніторинговій місії ООН з прав людини. З 2016 року – координаторка юридичного напрямку БФ “Восток-СОС”. Починаючи з 2017 долучилася до роботи в центрі ZMINA. В фокусі діяльності – захист прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України. Долучалася до напрацювання Закону України “Про забезпечення прав і свовод внутрішньо переміщених осіб” та змін до нього, а також напрацювання Стратегій, які стосуються державної політики щодо ВПО.

Олександр Равчев – консультант з комунікації та адвокації. Тренер Міжнародного республіканського інституту. Під час акселератору буде розповідати та консультувати учасників_ць про те як комунікувати адвокаційні кампанії.

Дедлайн – 14 серпня 2023 року, 20:00.

Під час відбору учасників наша команда буде зважати на такі фактори:

  • наявність конкретної проблеми/виклику, який ви хочете змінити за допомогою адвокаційної кампанії, 
  • спроможність та ресурс аби реалізувати заплановане,
  • актуальність теми, з якою ви бажаєте працювати під час акселератору, 
  • готовність брати участь у всіх обов’язкових заходах, запланованих на час програми, особливо в офлайн-інтенсиві (7.09 – 9.09).

Ще однією можливістю в акселераторі від Офісу Дій є отримання безоплатної та конфіденційної психологічної допомоги онлайн. Цю можливість ми надаємо спільно з ініціативою “Небайдуже”. “Небайдуже” – це команда з понад 100 досвідчених українських психологів i психотерапевтів, які знають, як підтримати дорослих i дітей в умовах війни.

Маєте запитання? Звертайтесь до нас поштою: community@actionoffice.org або у особисті в соціальних мережах (Instagram, Facebook).

Приходьте на Волонтерські нетворкінги (кожний другий четвер), аби поспілкуватись з командою Офісу Дій та випускниками попередніх програм. За усіма анонсами зручно слідкувати в соцмережах Офісу Дій: Instagram, Facebook, Telegram-канал.